Descărcarea și instalarea produselor Microsoft prin Volume Licensing Service Center-VLSC

Produsele Microsoft disponibile prin Programul TechSoup România sunt produse de licențiere de volum - Volum Licensing. Acest lucru înseamnă că procedurile de descărcare, instalare și activare/licențiere sunt diferite de cele ale produselor de retail, disponibile în magazine. Aceste produse NU sunt disponibile în magazine pentru consumatori individuali. De aceea au o procedură de descărcare și instalare specială, ca de exemplu anumite elemente de securitate care nu sunt întâlnite pentru produsele de consumatori individuali.

Produsele oferite prin Programul TechSoup România sunt produse profesionale, destinate companiilor, de tip enterprise. Mai multe despre licențierea de volum pentru organizații neguvernamentale aici: Microsoft Volume Licensing for Nonprofit.

 

Ai solicitat produse de software Microsoft prin Programul TechSoup România sau prin Programul Microsoft Discount? Te rugăm să urmezi instrucțiunile de mai jos pentru a accesa, descărca, instala și administra licențele obținute de organizația pe care o reprezinți.

Poți aplica acești pași de descărcare doar după finalizarea tuturor pașilor inițiali prezentați de mai jos:

 1. Ai plasat o solicitare de software prin intermediul Programului TechSoup și aceasta fost confirmată.
 2. Ai primit un email din partea TechSoup ce conține informații despre produsele de software. Acest email trimis pe adresa organizației pe care o reprezinți va conține informații generale despre solicitarea organizației și constituie dovada legală a licențierii de tip Open License for Nonprofits de către Microsoft. Tot în acel email vei primi și informații privind accesul la Microsoft Volume Licensing Service Center – sistemul de administrare al kiturilor și licentelor primite de la Microsoft. Important: Este necesar să salvezi sau să tipărești și să păstrezi acest email de licențiere. Acesta constituie dovada legală a licenței si licențierii produsului.
 3. Ai primit un email din partea Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC), după 3 – 5 zile de la plasarea solicitării de software, prin care acesta va notifica aprobarea solicitării organizației din care faci parte, precum și faptul că acordul de licențiere urmează să fie aprobat.

 

După primirea acestui mesaj de confirmare finală direct din partea Microsoft Volume Licensing Service Center poți trece mai departe la pașii de mai jos:

Pasul I: Înregistrarea organizației în VLSC

Pasul II: Acceptarea Acordului de Licențiere

Pasul III: Descărcarea produsului solicitat

Pasul IV: Salvarea produsului de software solicitat pe un DVD/flash disk/computer

Pasul V: Instalarea

 

Pasul I: Înregistrarea în VLSC

Volume Licensing Service Center (VLSC) este un instrument online pentru gestiunea acordurilor pentru licențele de volum Microsoft, pentru descărcarea licențelor și accesarea cheilor de licență.

Pentru a accesa și gestiona licențele tale Microsoft de volum, trebuie mai întâi să te inregistrezi și să accepți termenii serviciului VLSC.

Dacă nu ești la prima solicitare de software Microsoft, iar organizația pe care o reprezinți este deja înregistrată în VLSC, poți merge direct la Pasul II prezentat mai jos.

Pentru a crea contul organizației în VLSC:

 1. Intră în VLSC pe https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter.
 2. Click Sign In.
 3. Selectează să te înregistrezi fie cu work account, fie cu Microsoft account.
   • Cele mai multe organizații ar trebui să selecteze Microsoft account. Vei crea un nou cont în timpul acestui proces.
   • Ar trebui să selectezi work account doar dacă următoarele două situații sunt valabile simultan:
    1. Organizația pe care o reprezinți a creat deja un cont de Microsoft nonprofit pentru a utiliza serviciile de cloud precum Office 365 sau Azure.
    2. Adresa de email a organizației, care este înregistrată în TechSoup (adică acea adresă la care ai primit emailul VLSC) este asociată cu contul de Microsoft nonprofit al organizației tale. Această adresă este de tipul {$org_email}.
 1. Ți se va solicita să introduci adresa de email.
   • Dacă alegi Microsoft account, nu trebuie să introduci încă adresa de email. În schimb, selectează opțiunea de a crea un nou cont. Apoi introdu adresa de email a organizației înregistrată în TechSoup și urmează instrucțiunile ce îți apar pe ecran, pentru a-ți crea contul.
   • Dacă alegi work account, introdu adresa de email a organizației declarată în TechSoup și, totodată, asociată contului de Microsoft nonprofit al organizației tale. Ți se va solicita parola și, respectiv, confirmarea adresei de email. Urmează instrucțiunile ce îți apar pe ecran pentru a continua.
 2. Vei primi un email de bun venit în Volume Licensing Service Center și ți se va solicita să validezi informațiile tale. Te rugăm să aștepți minim 15 minute și apoi să dai click pe link-ul trimis prin acest email, pentru a valida adresa de email. Va trebui să aștepți cel puțin 15 minute întrucât acest timp este necesar pentru ca VLSC sa emită termenii și condițiile de utilizare.

Ai nevoie de ajutor pentru a te înregistra în VLSC? Apelează numărul de telefon Microsoft VLSC +49 8924445143, tasta 4. Comunică persoanei care îți va răspunde ca reprezinți o enitate nonprofit, că ai primit un produs de software Microsoft și că ai nevoie de asistență pentru un Acord Open License.

De asemenea, poți urmări materialul video creat de Microsoft despre inregistrarea in VLSC. (Link-ul poate fi accesat cu Internet Explorer). În materialul video se folosește termenul Windows Live ID, care este vechea denumire a contului Microsoft.

 

 

Pasul II: Acceptarea Termenilor și Condițiilor

Odată ce ai dat click pe link-ul care ți-a fost trimis prin emailul de bun venit, pentru a valida adresa de email ar trebui sa fi direcționat către website-ul VLSC. Dacă nu se intamplă acest lucru, poți intra direct pe VLSC pentru a te autentifica înainte de a continua.

Va trebui să accepți termenii și condițiile Acordului Open License.

E absolut necesar să accepți acest acord, ori de câte ori plasezi o solicitare de software Microsoft.

Pentru a accepta termenii Acordului trebuie:

 1. Să selectezi una dintre următoarele opțiuni și să dai click pe Display.
 • Open License Type: Charity
 • Country of Usage: Tara dumneavoastra
 • Language: Limba
 1. Revizuiește Acordul Open License, introdu numele și apoi dă click pe I Accept. NOTĂ: Dacă termenii și condițiile Acordului nu apar imediat, asteaptă puțin și apoi dă click din nou pe link-ul din emailul de validare. Poate dura pana la 48 de ore până vei primi acces.

 

Pasul III: Descărcarea produselor de software Microsoft solicitate

Procesul de descărcare și instalare pentru Office 2019 s-a schimbat.

Te rugăm să ții cont că toate produsele Office 2019 de tipul suitelor sau aplicațiilor individuale, inclusiv Visio sau Project, nu mai pot fi descărcate prin VLSC. Începând cu Office 2019, toate produsele Office disponibile prin licențierea de volum, necesită pentru descărcare tehnologia Click-to-run ce înlocuiește tradiționalul Windows Installer. Pentru a descarca și instala aceste produse, administratorii IT trebuie să folosească un instrument Microsoft special de instalare. Dacă organizația pe care o reprezinți are un administrator IT, te rugăm să îi furnizezi instrucțiunile Microsoft pentru descărcarea și instalarea aplicațiilor și suitelor Office 2019, prin acest instrument special.

 

Pentru a descărca produsele de software solicitate de organizația pe care o reprezinți (cele de mai jos NU se aplică produselor Office 2019, suite sau aplicații individuale):

 1. Autentifică-te în VLSC.
 2. Alege Download & Keys din bara de navigare. În această pagină, apar produsele de software solicitate de tine, grupate în categorii de produse.
 3. Alege produsul specific solicitării tale, pe care dorești să îl descarci. Poți descărca orice produs de software obținut prin TechSoup, fie în versiunea curentă, fie într-o versiune precedentă.
 4. Dă click pe link-ul asociat produsului tău.
 5. Selectează metoda de descărcare, limba și tipul sistemului de operare, dacă este cazul (32-bit sau 64-bit). Dacă nu știi ce tip este sistemul de operare, accesează Control Panel din meniul de Start al computerului tău și caută secțiunea System – ar trebui să gasești acolo aceste informații. Dacă nu sunt disponibile, întreabă un voluntar IT sau coordonatorul IT ce tip de sistem de operare rulează pe computerul organizației. Poți alege să descarci orice versiune dintre cele disponibile pentru produsul tău, în oricare dintre limbile disponibile. Pentru a descărca produsul tău de software din VLSC, poți folosi fie Download Manager, fie un web browser. Dă click pe Continue.
 6. Apoi, dă click pe butonul Download situat mai jos, sub produs, evidențiat cu pictograma săgeată.
 • Dacă utilizezi browse-ul pentru a descărca produsul tău de software, va apărea un buton Save As. Specifică locația ta și dă click pe Save pentru a începe descărcarea. Repetă operațiunea pentru toate fișierele pe care dorești să le descarci.
 • Dacă utilizezi Download Manager, când se deschide aplicația pornește și descărcarea. În partea de sus a paginii, vei găsi statusul descărcării. Vei putea întrerupe descărcarea în orice moment, prin click pe Pause. Vei putea relua procesul prin Download Manager, dând click pe Resume.

Pentru produsele server ce necesită anumite coduri de instalare, acestea vor fi afișate pe pagina VLSC Download după ce descărcarea este completă.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a găsi sau pentru a descărca produsul solicitat, intră în VLSC, autentifică-te și accesează secțiunea Help din bara de meniu. Apoi alege acea întrebare potrivită problemei tale din secțiunea FAQ. Poți, de asemenea, apela centrul de asistență VLSC, la numărul +49 892 444 5143 (limba engleză). Trebuie sa le comunici că reprezinți o entitate nonprofit ce a primit o licență Microsoft și că ai nevoie de asistență pentru un Acord Open License. Centrul de asistență Microsoft VLSC vă poate ajuta să selectați produsul corespunzător, însă nu poate furniza asistență gratuită pentru descărcare sau instalare.

Poți urmări și materialul video creat de Microsoft, ce descrie procesul de descărcare a produsului software solicitat. În material este folosit termenul „Windows Live ID”, care este vechea denumire a Microsoft account.

 

Pasul IV: Salvarea produsului de software pe un DVD

Fișierele descărcate din VLSC sunt fișiere cu extensia .iso. Un fisier .iso descărcat din VLSC este o imagine virtuală a unui CD sau DVD. Cea mai simplă metodă este să copiezi acest fișier pe un DVD folosind un program de scriere a unui DVD. Cele mai multe fisșere Microsoft sunt prea mari pentru un CD, de aceea este absolut necesar un DVD.

Nu ai posibilitatea de a copia fișierul pe un DVD sau preferi sa utilizezi o altă metodă? Atunci, îți recomandăm sectiunea specifica din VLSC FAQ.

Copierea fisierelor .ISO pe un DVD este necesară pentru fiecare instalare:

 1. Introdu DVD-ul în computer/device.
 2. Pentru Widows 7 sau 8, dă click dreapta pe fișierul .iso și selectează 'Burn Disc image'. Utilizatorii de computere Mac trebuie să urmeze instrucțiunile de aici.
 3. Verifică dacă drive-ul de instalare este listat ca Disc burner. Dacă nu, schimbă.
 4. Verifică și căsuța de lângă 'Verify disc after burning' și dă click pe Burn pentru a începe copierea pe DVD.

Dacă nu găsești opțiunea 'Burn disc image' de la punctul 2 de mai sus, este posibil să ai un alt software de scriere a DVD-urilor pe care îl poți, de asemenea, folosi; sau folosește Windows Burner astfel:

 • Windows 7: Click dreapta pe fișierul .iso și selectează Open with, apoi selectează Windows Disc Image Burner.
 • Windows 8: Click dreapta pe fișierul .iso și selectează Open with, apoi selectează Choose default program și apoi Windows Explore ca să îți apară Burn disc prin click dreapta.

 

Pasul V: Instalarea

După copierea fișierului .iso pe DVD, introdu DVD-ul în computerul pe care dorești să instalezi produsul (dacă ai solicitat mai multe licențe pentru același produs, atunci vei introduce DVD-ul în fiecare computer pe care dorești să instalezi licența) pentru a începe instalarea. De exemplu, dacă ai solicitat 2 licențe, poți instala produsul pe 2 computere. Dacă ai nevoie de mai multe licențe, le poți oricând solicita prin Programul TechSoup, cu condiția să respecți cantitatea de produse de software alocată de Microsoft organizației tale.

Pentru activarea produsului vei avea nevoie de cheia de licență în timpul procesului de instalare. Există 2 tipuri de chei pe care le poți alege din Volume Activation: Multiple Activation Key (MAK) sau Key Management Service (KMS).

Pe scurt:

- Dacă instalezi licența pe un singur computer sau pe mai putin de 25, alege cheia MAK.

- Dacă ai o rețea de peste 25 de computere, alege cheia KMS.

 

Pentru a obține cheia de licență corespunzătoare:

 1. Te autentifici în contul organizației pe VLSC.
 2. Selectează Downloads & Keys.
 3. Selectează produsul dorit și apoi dă click pe link-ul descris de Key.
 4. În tabelul de lângă numele produsului, coloana Key, vei găsi cheia necesară.
 • Coloana Type afișează dacă cheia este de tipul MAK sau KMS.
 • Unele produse Microsoft, ca de exemplu Office, au chei separate de activare pentru funcționalitățile online precum aplicațiile web. Aceste chei sunt diferite de KMS sau MAK și nu pot fi folosite pentru Volume Activation a produselor desktop.
 • Pentru produsele ce nu necesită o cheie de activare, câmpul Product Keys va afișa textul „Acest produs nu necesită o cheie de activare”.
 • Poți copia cheile de activare individuale din acest tabel sau le poți exporta și salva prin Export all keys, într-un fișier CSV (ce poate fi deschis cu Excel). Această listă conține cheile de activare pentru licențele de volum asociate Acordurilor Open License din profilul organizației tale, pe VLSC.

Mai multe informații despre cheile de activare sau despre instalarea licențelor pe mai multe computere, găsești în Centrul de asistenta al VLSC.

 

Ai nevoie de ajutor?

Îți recomandăm să parcurgi resursele de învățare despre Microsoft și utilizarea VLSC disponibile în secțiunea Ajutor si Intrebari Frecvente despre VLSC.

Ai la îndemână și ghidul complet de utilizare al Volume Licensing Service Center, disponibil spre descărcare de aici.