Ghidul de instalare al licenței Microsoft Office

Cum se descarcă și se instalează licențele Microsoft Office obținute prin TechSoup?

 

 

Începând cu Office 2019, Microsoft a schimbat procesul prin care pot fi descărcate și instalate licențele de volum de tip Office, precum și aplicațiile individuale, inclusiv Visio și Project. Spre deosebire de celelalte produse de software Microsoft disponibile prin TechSoup România,licențele Office NU pot fi descărcate direct din Microsoft 365 admin center și nici din Volume Licensing Service Center (VLSC).

Așadar, urmați instrucțiunile de mai jos, în funcție de sistemul de operare pe care îl utilizați:

Ghidul de instalare Office pentru Windows

Ghidul de instalare Office pentru Mac

 

*******

 

Instrucțiuni pentru descărcarea și instalarea Office în Windows

 

Începând cu Office 2019, toate produsele Office pentru Windows care sunt disponibile prin licențierea de volum, utilizează tehnologia Click-to-Run în locul tehnologiei tradiționale Windows Installer. Pentru a instala versiunile licențelor de volum Office 2019 pe computerele organizației dumneavoastră, trebuie să utilizați Office Deployment Tool (ODT).

 

Pentru a descărca produsele Office 2019, veți avea nevoie de o conexiune de internet cu bandă largă, cu viteze de descărcare de cel puțin 20 Mbps. Vă rugăm să luați în considerare faptul că produsele Office 2019/ 2021 rulează pe Windows 10 și NU vor funcționa pe versiuni mai vechi de Windows.

 

Pasul I: Înregistrați-vă în VLSC și acceptați Acordul de licențiere (valabil doar pentru produsele de software CU Software Assurance)

 

Dacă organizația dumneavoastră a solicitat produse de software Microsoft Cu Software Assurance, prin programul de discount, este absolut necesar să vă înregistrați în VLSC, pentru a accepta Acordul de Licențiere, înainte de a continua procesul de instalare. În acest scop, urmați instrucțiunile descrise la Pasul I și Pasul II din Ghidul de utilizare VLSC.

 

Dacă ați solicitat produse de software (prin programul de donație sau prin cel de discount) FĂRĂ Software Assurance, mergeți direct la pasul următor.

 

Pasul II: Obțineți cheia de licență pentru Office

 

Pentru produsele Microsoft Cu Software Assurance din programul de discount, veți obține cheia de activare din VLSC. Pentru produsele Fără Software Assurance, din programul de donație sau de discount, veți obține cheia de activare din Microsoft 365 admin center. Urmați instrucțiunile specifice produsului solicitat.

Instrucțiuni pentru VLSC (valabile pentru produse CU Software Assurance)

 1. Autentificați-vă (Sign in) în contul din VLSC
 2. Selectați secțiunea Downloads and Keys
 3. Identificați produsul Office solicitat în lista afișată și dați click pe link-ul descris de Key.
 4. În tabelul de lângă numele produsului, veți găsi cheia de activare în coloana denumită Key, Coloana Type vă arată tipul cheii, care trebuie să fie MAK, nu KMS.

Suitele Office utilizează chei de activare separate pentru funcționalitățile online precum aplicațiile web. Aceste chei nu sunt aceleași cu cheile de produs MAK și nu pot fi utilizate pentru activarea de volum a produselor desktop.

 1. Copiați cheia individuală din tabelul de mai sus într-un program de tipul Notepad sau dați click pe Export all keys: CSV situat deasupra listei de produse disponibile pentru descărcare, pentru a exporta fișierul CSV ce conține toate cheile de activare alocate organizației dumneavoastră și pe care îl puteți deschide cu Excel. Această listă conține, așadar, toate cheile de activare asociate cu Acordurile de licențiere ale organizației în contul de VLSC.

 

 

Instrucțiuni pentru Microsoft 365 Admin Center (valabile pentru licențe Fără Software Assurance)

 

 1. Mergeți în Microsoft 365 admin center și autentificați-vă (sign in) cu contul pe care l-ați creat în portalul Microsoft for Nonprofits.
 2. Selectați Billing > Your Products din partea stângă a meniului de navigare.
 3. Sub rubrica Software, se va afișa lista produselor de software disponibile pentru descărcare. Dați click pe produsul pe care doriți să îl descărcați.
 4. În pagina de descărcare a produsului pe care l-ați selectat, utilizați meniul de dropdown și selectați Product version, Language, and CPU & file type. Apoi, dați click pe Show activation keys (de lângă butonul de Download) pentru afișarea cheii dumneavostră.
 5. Click pe Copy key to clipboard pentru a copia cheia într-un document. Salvați acest document în computerul dumneavoastră, astfel încât să îl puteți accesa și mai târziu.

 

Pasul III: Descărcați Office Deployment Tool (ODT)

 

 1. Descărcați Microsoft Office Deployment Tool.
 2. După finalizarea descărcării, deschideți fișierul, acceptați termenii Microsoft, apoi dați click pe Continue.
 3. Vi se va solicita să alegeți un folder în care să stocați fișierele de setup extrase. Navigați în partiția (C:) a computerului dumneavoastră și dați click pe Make New Folder. Apoi, denumiți folderul creat: „OfficeSetup” și continuați cu extragerea fișierelor. IMPORTANT: Aceste instrucțiuni nu vor funcționa dacă alegeți o denumire diferită pentru folder sau dacă îl salvați în altă locație în computer.

 

 

 1. După finalizarea acestei operațiuni, noul folder denumit OfficeSetup ar trebui să conțina un fișier denumit setup precum și câteva fișiere de configuration. Ștergeți fișierele de configurarare. Păstrați doar fișierul de setup.

 

 

Pasul IV: Descărcarea și pregătirea fișierelor de configurare

 

Din tabelul de mai jos, descărcați fișierul de configurare ce vă este necesar, prin click dreapta pe link-ul descris de denumire, selectând Save link as... și salvați fișierul în același folder creat la Pasul III și denumit OfficeSetup. Nu descărcați de mai multe ori aceste fișiere în același folder. Dacă urmează să descărcați mai multe tipuri de produse Office, veți avea această posibilitate mai târziu.

Aflați care este versiunea potrivită pentru computerul dumneavoastră: 32-bit sau 64-bit.

 

 

Office Suites

 

 

Project

 

 

Visio

Office Standard 2019 (32-bit)

Project 2019 (32-bit)

Visio Standard 2019 (32-bit)

Office Standard 2019 (64-bit)

Project 2019 (64-bit)

Visio Standard 2019 (64-bit)

Office Standard 2021 (32-bit)

Project 2021 (32-bit)

Visio Standard 2021 (32-bit)

Office Standard 2021 (64-bit)

Project 2021 (64-bit)

Visio Standard 2021 (64-bit)

Office Professional Plus 2019 (32-bit)

Project Professional 2019 (32-bit)

Visio Professional 2019 (32-bit)

Office Professional Plus 2019 (64-bit)

Project Professional 2019 (64-bit)

Visio Professional 2019 (64-bit)

Office Professional Plus 2021 (32-bit)

Project Professional 2021 (32-bit)

Visio Professional 2021 (32-bit)

Office Professional Plus 2021 (64-bit)

Project Professional 2021 (64-bit)

Visio Professional 2021 (64-bit)

     
     
     
     

 

Alte aplicații individuale Office:

Access 2019 (32-bit)

Outlook 2021 (64-bit)

Publisher 2021 (32-bit)

Access 2019 (64-bit)

PowerPoint 2019 (32-bit)

Publisher 2021 (64-bit)

Access 2021 (32-bit)

PowerPoint 2019 (64-bit)

Skype for Business 2019 (32-bit)

Access 2021 (64-bit)

PowerPoint 2021 (32-bit)

Skype for Business 2019 (64-bit)

Outlook 2019 (32-bit)

PowerPoint 2021 (64-bit)

Skype for Business 2021 (32-bit)

Outlook 2019 (64-bit)

Publisher 2019 (32-bit)

Skype for Business 2021 (64-bit)

Outlook 2021 (32-bit)

Publisher 2019 (64-bit)

 

 

În continuare, urmați instrucțiunile de mai jos pentru a adăuga în fișierul de configurare cheia de activare, obținută din VLSC în cadrului Pasului II de mai sus.

 1. Click dreapta pe fișierul de configurare și selectați Edit pentru a deschide fișierul în Notepad.
 2. Căutați următorul string în textul din fișierul de configurare:
 • PIDKEY= #####-#####-#####-#####-#####

 

 

 1. În acest string, înlocuiți #####-#####-#####-#####-##### cu cheia de activare MAK, prin copy/paste din fișierul în care ați salvat-o anterior. Ghinimelele trebuie păstrate înainte și după cheie.
 2. Salvați și închideți fișierul.
 3. Ulterior, click dreapta pe fișierul de configurare, selectați Rename, pentru a schimba numele fișierului în configuration.
 •          Dacă denumirea fișierului dumneavoastră de configurare pe care l-ați descărcat, se termină în .xml, înseamnă că sistemul de operare Windows a fost setat să afișeze extensia fișierelor. Dacă nu vă aflați în această situație, pentru a păstra în denumirea fișierului formula .xml, redenumiți fișierul configuration.xml în loc de configuration.

 

Dacă vă sunt necesare setări suplimentare pentru instrumentul de descărcare ODT și aveți experiență IT, puteți utiliza articolul Microsoft Office Customization Tool, disponibil în limba engleză.

 

 

Pasul V: Descărcarea și instalarea licențelor

 

Notă: Office 2016 sau versiunile mai vechi de software vor fi dezinstalate în timpul procesului de instalare a noului software Office sau a aplicațiilor sale, prin urmare verificați și salvați ceea ce aceste aplicații Office ar putea rula.

 1. Identificați folderul dumneavoastră OfficeSetup din File Explorer.
 2. În continuare, pentru a parcurge următorii pași, se utilizează Command Prompt, o interfață a Windows bazată pe linii de comandă. Pentru a deschide Command Prompt în calculatorul dumneavoastră
 • Click în bara de URL a ferestrei în care vă aflați, prin care ați deschis folderul de configurare.

 

 

 • Selectați bara de adresă și tastați cmd apoi apăsați Enter.

 

 

 1. Intoduceți rândul mai jos în casuța de Command Prompt deschisă anterior: setup /download configuration.xml

 

 

 1. Pare că nu se întâmplă nimic însă, cu toate acestea, produsul dumneavoastră se descarcă în fundal. Fișierul pe care îl descărcați este extrem de mare ca dimensiune, de aceea procesul necesită timp pentru finalizare. Când descărcarea este completă, vă întoarceți în Command Prompt.
 2. Așadar, când procesul de descărcare s-a finalizat și puteți instala produsul. Tastați următoarea comandă în Command Prompt: setup /configure configuration.xml

Dacă sistemul vă notifică că există versiune anterioară de Office instalată pe computer, printr-un mesaj eroare, este absolut necesar să dezinstalați manual acele versiuni, iar apoi reintroduceți comanda de mai sus în Command Prompt.

 1. Când procesul de instalare s-a finalizat, vă întoarceți în Command Prompt. Închideți fereastra de Command Prompt și reveniți pe desktop. Licența Office este instalată și poate fi utilizată.

 

Dacă aveți de instalat și alte produse din suita Office, ștergeți fișierul configuration.xml din folderul OfficeSetup și reluați aceste instrucțiuni de la Pasul VI: Descărcarea și pregătirea fișierelor de configurare.

 

Pentru mai multe informații despre setări personalizate și instalare, sau pentru instrucțiuni mai detaliate, vizitați resursele Microsoft: pentru Office 2019 sau Office 2021.

 

*******

 

Instrucțiuni pentru descărcarea și instalarea Office pentru macOS

 

 

Începând cu Office 2019 pentru Mac, fișierele de instalare nu mai pot fi descărcate direct din Microsoft 365 admin center sau din VLSC. În schimb, veți descărca de la Microsoft un instrument de activare denumit Volume License (VL) Serializer disponibil în Microsoft 365 admin center, precum și în VLSC, pentru ca ulterior să descărcați separat fișierele de instalare Office, prin intermediul Office Content Delivery Network (CDN).

 

Pasul I macOS: Înregistrați-vă în VLSC și acceptați Acordul de Licențiere (valabil doar pentru licențele CU Software Assurance)

 

Dacă ați solicitat produse Microsoft cu discount CU Software Assurance este, așadar, necesar să vă înregistrați în VLSC pentru a accepta Acordul de Licențiere înainte de a continua. În acest scop, urmați Pasul I și Pasul II din Ghidul de utilizare VLSC.

Dacă ați solicitat produse Microsoft, cu discount sau donate, FĂRĂ Software Assurance, mergeți direct la pasul următor.

 

Pasul II macOS: Descărcarea și instalarea Volume License Serializer

 

Pentru licențele Microsoft CU Software Assurance, din programul de discount, e necesar să descărcați din VLSC: Volume License Serializer.

Pentru licențele Microsoft FĂRĂ Software Assurance, disponibile atât în programul de donație, cât și în programul de discount, Volume License Serializer se descarcă din Microsoft 365 admin center. Urmați instrucțiunile adecvate tipului de produs pe care l-ați solicitat.

Dacă ați solicitat mai multe produse din suita Office pentru Mac, veți repeta acest proces pentru fiecare dintre ele.

Recomandăm să rulați Volume License Serializer înainte de a instala produsul dumneavoastră Office for Mac în pasul următor, deși îl puteți instala și ulterior dacă doriți.

 

Instrucțiuni VLSC (valabile pentru licențe CU Software Assurance)

 

Instrucțiunile necesare instalării se regăsesc și în VLSC, după autentificare, secțiunea Downloads and Keys în dreptul fiecărui produs Office pentru Mac. Am preluat acele instrucțiuni și am adăugat informații suplimentare, pentru a le avea mereu la îndemână, când veți avea nevoie.

 1. Autentificați-vă (Sign in) în VLSC.
 2. Selectați Downloads and Keys.
 3. Identificați produsul Office for Mac în lista afișată și dați click pe link-ul descris de Download.
 4. Schimbați Download Method în Web Browser în loc de Download Manager și dați click pe butonul de Continue situat în partea de jos a ferestrei.
 5. Click pe pictograma de download (un cerc cu simbolul unei săgeți în jos) pentru a descărca fișierul .iso Volume License Serializer.
 6. După finalizarea descărcării, deschideți fișierul .iso și extrageți pachetul de fișiere Volume License Serializer.
 7. Rulați pachetul de fișiere Volume License Serializer pe fiecare computer pe care trebuie să instalați Office pentru Mac.

 

Instrucțiuni pentru Microsoft 365 Admin Center (valabile pentru licențe FĂRĂ Software Assurance)

 

 1. Mergeți în Microsoft 365 admin center și autentificați-vă (sign in) în contul organizației din portalul Microsoft for Nonprofits, creat anterior: https://admin.microsoft.com/#/homepage
 2. Selectați Billing > You Products din partea stâangă a meniului de navigare.
 3. Sub rubrica Software, se va afișa lista produselor de software disponibile pentru descărcare. Dați click pe produsul Office pentru Mac pe care doriți să îl descărcați.
 4. În pagina de descărcare a produsului pe care l-ați selectat, utilizați meniul de dropdown și selectați Product version, Language, și CPU & file type. Apoi, dați click pe Download pentru a descărca fișierul .iso Volume License Serializer.
 5. La finalul procesului de descărcare, deschideți fișierul .iso pentru a extrage pachetul de fișiere Volume License Serializer.
 6. Rulați pachetul de fișiere Volume License Serializer pe fiecare computer pe care doriți să instalați Office pentru Mac.

 

 

Pasul III macOS: Descărcarea și instalarea licenței

 

Utilizați link-urile de descărcare Microsoft pentru a obține kiturile de instalare a suitei Office și a aplicațiilor individuale solicitate: Cele mai recente kituri de instalare a Office pentru Mac

Suita Office 2019 pentru Mac include Microsoft Teams, platforma de comunicare a Microsoft, pe care puteți alege sau nu să o instalați. După descărcarea pachetului de instalare, deschideți-l și urmați instrucțiunile de instalare furnizate.

Pentru mai multe informații despre setări personalizate și instalare, sau pentru instrucțiuni mai detaliate, vizitați Ghidul de instalare al Office pentru Mac pentru profesioniști IT.