Legendele sunt ca o oglindă magică

Legendele sunt ca o oglindă magică: ne ajută să vedem la noi lucruri pe care nu le putem vedea cu ochiul liber 

de Andreea Mititelu. Ilustrații: Bogdan Moga

 

 

Un studiu* care acoperă mai bine de 20 de ani și peste 27 de țări arată că existența cărților într-o casă este la fel de importantă în educația copiilor ca nivelul de educație al părinților. Importanța poveștilor pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională și relațională a celor mici a fost studiată și confirmată încă de la cele mai fragede vârste, iar obiceiul poveștii de seară se păstrează adesea, din generație în generație, ca o tradiție dragă și pentru părinți și pentru copii.

Szabolcs Fazakas, unul dintre fondatorii Asociației Culturale Visus, a îndrăgit de mic legendele ținuturilor din care provine, iar ultimii 12 ani i-a dedicat, alături de colegii lui, păstrării basmelor secuimii vii și atractive pentru generațiile actuale.

Într-o lume plină de informație, copiii pierd uneori contactul cu originile, cu legendele strămoșilor, cu poveștile care ne-au crescut și format ani la rândul. Ne dorim să schimbăm acest curs și să reîntoarcem atenția asupra personajelor noastre unice și a poveștilor care dau sens și culoare existenței noastre.”

 

A-ți cunoaște originile îți dă o mai bună cunoaștere asupra propriei persoane

În ținuturi în care fiecare râu sau munte are propria poveste, transmiterea acestora către generațiile următoare devine o responsabilitate comună. Odată cu povestea în sine, se transmit valori culturale unice, dar și sentimentul de apartenență la un mare și complex univers comun, în care oamenii sunt aproape unii de alții prin istoria lor comună, dar mai ales prin percepția lor despre un viitor mai bun.

Am început proiectul cu o echipă de trei oameni și o hartă a legendelor pentru copii. Comunitatea s-a regăsit în poveștile noastre și a răspuns foarte bine, iar de acolo totul s-a derulat firesc. Copiii și părinții au continuat să ceară aceste povești în diverse formate, jocuri, desene, cărți, iar astăzi, cu o echipă de 35 de oameni pasionați, ținem pasul cu brio și continuăm să răspundem acestei nevoi care până nu demult era neacoperită.”

Așa a apărut un adevărat fenoment turistic, Parcul Mini Transilvania, singurul parc multicultural din țară cu machete ale clădirilor istorice, căruia peste 54 de mii de vizitatori i-au trecut pragul. O altă reușită a asociației o reprezintă tipărirea volumului Legendarium, vândut până în prezent în 45 de mii de exemplare, dar și a unei serii de jocuri de familie.

Pasiunea pentru poveștile străbunilor noștri nu este una nouă. Am cules aceste legende de la etnografi, dar și de la oameni de rând și am construit cu ajutorul lor o adevărată lume a basmelor. Noi am pus fundamentul, iar oamenii au contribuit, prin feedback-ul lor, ghidându-ne în permanență și arâtându-ne cu ce altceva să mai populăm acest univers. Este un schimb permanent care ne ține pe toți activi și curioși.

 

Curajul de a porni pe un drum nebătătorit

Astăzi echipa este una solidă, iar proiectele au trecut cu bine de contextul pandemic al ultimului an. Adaptarea la noile modele de interacțiune online a funcționat rapid, la fel și ajustarea principalelor activități la reglementările actuale. Însă lucrurile nu au fost întotdeauna simple.

Acum cinci ani, când am decis să deschidem primul studio de desene animate din România care produce desene inspirate din legendele secuimii, viitorul părea destul de incert. Eram o mână de oameni care credeam în idee și am continuat să o facem chiar și în momentele în care totul în jur ne descuraja. Și iată că răbdarea și determinarea au dat roade, iar astăzi traducem Legendarium în diverse alte limbi, pentru un public mult mai numeros și variat decât ne-am imaginat vreodată.”

Dacă la început asociația avea un principal scop turistic, acela de a da viață locurilor harghitene, acum obiectivul este unul mult mai ambițios de atât. Latura lui educational-culturală a completat în timp tabloul unui proiect unic în țară, care îmbină poveștile tradiționale secuiești, cu influențele românești, în forme care bucură orice copil sau adult, dincolo de granițe sau naționalități.

Legendele sunt făcute să apropie, nu să separe. Să ne apropie de cei care au trait odinioară, de cei care vor urma după noi, dar și de cei care trăiesc acum, în același timp cu noi. Sunt făcute să ne ajute să ne cunoaștem și înțelegem mai bine, să ne descoperim cu plăcere și curiozitate, nu cu frică. Facem povești pentru a aduce oamenii împreună.”

 

Stăm pe comori de a căror existență nu știm

Legendele locale dau culoare și semnificație spațiului în care trăim sau de unde provenim și sunt nesfârșite izvoare de inspirație pentru copii și adulți deopotrivă. Atunci când le cunoaștem, ele pot deveni adevărate instrumente de marketing turistic sau cultural, ca niște cărți de vizită prin care descoperim și ne lăsăm descoperiți de lumea înconjurătoare. Pierderea lor este o pierdere pentru noi toți, iar aceasta este principala lecție pe care o reținem de la Szabolcs și colegii săi. Prețuind darurile primite de la strămoșii noștri, adevărate pastile de înțelepciune și iubire a aproapelui, ne arătăm grija pentru educația copiilor de astăzi într-o formă plină de blândețe, toleranță și creativitate.

 

Asociația Culturală Visus a accesat prin Programul TechSoup România resurse de tehnologie cu o valoare de piață de 40584 USD de la parteneri IT precum: Autodesk, Microsoft și Amazon Web Services.

 

 

* https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049089X18300607