Micșorarea distanței dintre instituții și om

Micșorarea distanței dintre instituții și om: una dintre provocările anului 2021

de Andreea Mititelu. Ilustrații: Bogdan Moga

 

Conform celor mai recente date emise de DESI (The Digital Economy and Society Index)*, România se poziționează pe ultimul loc între statele europene, din punct de vedere al Serviciilor Publice Digitale. Mai mult decât atât, doar 32,3% dintre primăriile de la nivel național erau, în anul 2020, la zi cu procesul de modernizare a acestui tip de servicii, lucru care îngreunează relația cu cetățenii și ridică mari probleme de securitate a informației.

Marius Ghițoiu, Cristina Moga și Lucian Stuparu sunt trei dintre cofondatorii Citizen Next, un startup civic tech gândit să ajute la facilitarea interacțiunii între instituții și cetățeni și să optimizeze ceea ce ei numesc o „democrație digitală”. Citizen next este membră a CivicTech România, iar obiectivul ei principal este acela de a simplifica accesul oamenilor de rând la servicii publice, precum și de a sprijini ONG-urile, în vederea obținerii unul impact social mai puternic.

Pentru noi, presiunea publică nu este cea mai bună soluție. Ne-am dat seama în ultimii ani că, atunci când vine vorba despre interacțiunea cu instituțiile statului, să renunțăm la ideile preconcepute este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Ne dorim să rezolvăm orice blocaj prin cooperare și ne-ar plăcea să construim o lume în care cetățeanul este un partener în toate aceste procese care vizează binele lui sau al celor din jur.”

 

O infrastructură care pune lucrurile în mișcare

 

Dacă în 2016 zona de civil tech era abia la început de drum, astăzi oamenii par tot mai interesați să dezvolte proiecte ambițioase sau, pur și simplu, să se implice în initiative punctuale în care cred.

Atunci când cetățenii se implică activ în viața comunității, lucrurile se mișcă în direcția potrivită. Noi credem mult în acest parteneriat și ne dorim să contribuim la construirea unei infrastructuri care să îl facă functional, eficient și, mai ales, sustenabil. Ne bucurăm să observăm că, spre deosebire de anul în care am început să funcționăm ca echipă, 2020 și începutul lui 2021 au venit cu mai multă vizibilitate pentru tipul nostru de activitate.”

În plus, anul pandemiei a reajustat componenta digitală chiar și pentru acele ONG-uri sau instituții care, anterior, nu aveau o deschidere considerabilă spre zona de tech, deschizând, în ciuda situației dificile, noi oportunități de dezvoltare.

2020 a schimbat pentru toată lumea prioritățile, iar noi nu fost o excepție. Ne-am dorit, așa cum era firesc, să contribuim în mod direct la a atenua cât de mult posibil consecințele acestei perioade dificile. Așa a apărut proiectul COVID Safe @ Frontieră, o aplicație prin care digitalizăm declarația DSP la intrarea în țară, cu scopul de a simplifica procedura și a reduce semnificativ timpul petrecut la graniță. Am început cu Aeroportul Internațional Henri Coandă, și ne propunem să extindem soluția și pentru alte aeroporturi și puncta de trecere a frontierei. Tot în contextul generat de pandemia COVID-19, observăm că există o cerere mai mare, din mai multe direcții, ceea ce se traduce în pași importanți pe care îi facem spre o digitalizare de impact, pe termen mediu și lung, în care noi credem foarte mult.”

 

Un schimb permanent de informație

 

Citizen Next are în prezent peste 14 proiecte în desfășurare și mai bine de 45 de instituții și organizații partenere, din arii de activitate extrem de variate, pentru că, indiferent de domeniu, serviciile publice trebuie să funcționeze eficient, iar cetățenii să aibă informațiile și resursele necesare pentru a se implica în viața comunității.

Sunt situații în care noi sesizăm ceva ce ar putea fi îmbunătățit și propunem o soluție, dar sunt și multe alte situații în care instituțiile, ONG-urile sau chiar simpli cetățeni vin către noi și ne cer sprijinul. Este esențial ca acest schimb să existe și este important să credem în cauzele pentru care lucrăm. Pentru noi, să vedem impactul muncii noastre în zonele în care trăim este motorul care ne ține în mișcare și, din ce în ce mai mult, oamenii sunt dornici să contribuie și ei, așa cum pot, la un bine colectiv mai mare decât binele propriu, iar asta este ceva minunat.”

La fel ca în cazul multori alți actori din sectorul organizațiilor din sectorul non-profit, sustenabilitatea proiectelor și a activității echipei rămâne principala provocare pentru cei de la Citizen Next. Orientarea spre antreprenoriat social și dorința de a construi strategii pe termen lung i-a făcut să exploreze soluții de a se autosusține, iar în prezent își construiesc un model de business responsabil și viabil.

Avem în derulare numeroase proiecte cu bătaie lungă, cum este, de exemplu, platforma Parinte.eu, o aplicație mobilă care își propune să informeze părinții cu privire la respectarea schemei de vaccinare și a investigațiilor medicale necesare pentru buna dezvoltare a celui mic. Așa că pentru noi este esențial să ne construim un cadru sigur în care să putem aloca timpul necesar pentru a veni cu o soluție competitivă la problemele pe care le sesizăm sau ne sunt sesizate.”

 

Pasiune pentru schimbare

 

Într-o lume în care activismul este principala formă de a traduce implicarea societății civile, echipa Citizen Next ne arată că putem avea impact asupra mediului în care trăim prin lucruri simple, uneori intuitive, dar mai ales prin pasiunea pe care o punem în aceste acțiuni. Indiferent dacă vorbim despre sănătate, agritech, educație, smart cities, energie sau antreprenoriat social, fiecare pas înainte în interesul cetățeanului înseamnă o reușită valoroasă pentru întreaga comunitate.

 

Asociația Citizen Next a accesat prin Programul TechSoup România resurse de tehnologie cu o valoare de piață de 7.500 USD de la parteneri IT precum: AWS și Microsoft Azure. Totodată, și-a dezvoltat infrastructura IT utilizând suita de productivitate Google Workspace, disponibilă gratuit prin Google for Nonprofits, un serviciu cu o valoare de piață de 720 USD anual.

 

*The Digital Economy and Society Index (DESI) (europa.eu)