Oamenii au nevoie să fie parte din proiecte care schimbă lucrurile în bine

Oamenii au nevoie să fie parte din proiecte care schimbă lucrurile în bine

de Andreea Mititelu. Ilustrații: Bogdan Moga

Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, peste 52 de mii de copii se află în sistemul de protecție specială a copilului. La ieșirea din sistemul de protecție, 37% dintre ei se simt destul de nepregătiți sau deloc pregătiți pentru viața independentă, iar 24% dintre ei au un capital educational modest, de cel mult opt clase*. Mai puțin de trei din zece desfășurau, la momentul studiului, o formă de muncă. Adaptarea tinerilor la viața independentă este un proces care trebuie să înceapă cu ani buni înainte, din copilărie, ca șansele lor de integrare să fie mari.

SOS Satele Copiilor România face eforturi ca cei vulnerabili să primească sprijinul de care au nevoie. Asociația derulează programe dedicate copiilor care nu mai au familia alături, precum și celor care sunt la risc de separare de familia biologică. Activitatea SOS Satele Copiilor din ultimii 27 de ani vorbește de la sine: sute de copii au crescut sau cresc în cele trei sate SOS și alte mii au reușit să rămână alături de familiile lor de origine.

„Angajamentul nostru față de copii este unul pe termen mediu și lung. Pe de o parte, îi sprijinim pe copiii care nu mai au o familie alături și cresc în cele trei Sate SOS din țară până termină o formă de învățământ și au un loc de muncă, un venit. Pe de altă parte, acționăm în comunitățile vulnerabile aflate în dificultate, ca familiile să poată rămână unite, iar copiii să nu treacă prin trauma separării de ai lor. Până în prezent, 98,55% dintre dintre copiii care au beneficiat de sprijin în programele SOS au rămas alături de părinții lor, în comunitățile vulnerabile, cifră care ne bucură.”

 

Partea nevăzută a pandemiei

Pentru fiecare dintre noi, pandemia a avut efecte importante asupra stilului de viață, îngrădind, reconfigurând sau chiar anulând activitățile uzuale din trecut. Cu atât mai mult, în comunitățile vulnerabile, schimbările s-au resimțit la nivel profund, afectând capacitatea aparținătorilor de a furniza bunuri de strictă necesitate, sau pe cea a copiilor de a frecventa cursurile de la școală.

„La începutul pandemiei, ne-am adaptat imediat la noua realitate pe care o trăiam cu toții și principalul obiectiv a devenit să acoperim nevoile de bază ale copiilor, pentru a trece cu bine peste perioada de izolare, și ne referim aici la hrană, medicamente, produse de igienă, servicii medicale urgente, reparații urgente locuință. Din păcate, situația generată de pandemie a accentuat sentimentul de izolare și a adâncit diferențele sociale. Nevoie de ajutor este în continuare extrem de mare.”

Discuția accesibilității școlii online este, pentru comunitățile în care organizația activează, una extrem de sensibilă, curentul electric sau o conexiune stabilă la Internet lipsind din multe locuințe.

„Sunt copii din familii numeroase care împart același dispozitiv, acceași cameră pentru a accesa clasele, la fel cum sunt copii care își încarcă dispozitivele la vecini, din lipsa unui record la rețeaua electrică sau trebuie să plece de acasă pentru o conexiune bună la Internet. Am fost, însă, martori ai unui efort colectiv, cu mulți oameni de bine care au reacționat cu multă empatie. Au existat, de exemplu, profesori care au dus temele printate acasă elevilor în dificultate sau au păstrat zilnic legătura la telefon cu părinții.”

 

O deschidere tot mai mare spre a face bine

Vremurile dificile sunt, de multe ori, un liant care aduce mai aproape oamenii, pentru a se ajuta unii pe alții. Anul 2020 a fost un astfel de moment, iar solidaritatea a ținut lucrurile în mișcare.

Vedem în jurul nostru tot mai mulți oameni dornici să ajute, să contribuie, să simtă că sunt parte dintr-un proiect care aduce rezultate reale și îmbunătățește cu adevărat viața beneficiarilor, celor mai greu încercați. Ne bucurăm să observăm că lucrurile merg în această direcție, pentru că sprijinul și încrederea donatorilor sunt pietrele de temelie ale activității unei organizații nonguvernamentale.”

Este nevoie de acest sprijin, însă, și în afara perioadelor de criză, pentru că viețile copiilor din medii vulnerabile se scriu în fiecare zi, prin pași mici, dar siguri, spre o realitate în care ei se pot dezvolta sănătos, armonios, în comunități pe care se pot baza.

Între profesioniștii care îi îngrijesc și copii din Satele SOS se construiesc legături care țin și o viață întreagă, pentru că dincolo de lipsurile materiale și din educație pe care ne străduim să le acoperim, obiectivul este acela de a crea pentru ei un mediu sigur, bazat pe afecțiune, din care să poată pleca pe propriile lor puteri, ca oameni echilibrați și armonios dezvoltați. Este un efort ce se duce zi de zi, pe durata a ani de zile.

 

O lecție despre încredere

Fie că vorbim despre protejarea copiilor care nu au o familie care să îi poată îngriji, fie de evitarea separării copiilor de părinți sau aparținători, acolo unde este cazul, pașii necesari pentru a ieși din starea de vulnerabilitate pot dura ani întregi. Lecția echipei SOS Satele Copiilor este aceea a răbdării, pentru că o investiție în oameni poate avea efecte care nu sunt imediat vizibile, însă cu siguranță rezultatele vor fi impresionante, la nivel de comunitate, dar și la nivel de societate. Atunci când un copil nu își poate cunoaște sau apăra drepturile, este datoria fiecăruia dintre noi să nu rămânem indiferenți.

 

Asociația SOS Satele Copiilor a accesat prin Programul TechSoup România resurse de tehnologie cu o valoare de piață de 120.800 USD de la parteneri IT precum: Cisco, Microsoft, TeamViewer și AWS. Infrastructura IT a organizației include și serviciile de cloud Microsoft 365 prin Microsoft for Nonprofits. Astfel, utilizează combinat un plan gratuit și unul cu discount, pentru cei 110 de utilizatori, pe care i-a echipat cu instrumente digitale ce le permit să lucreze colaborativ, oricând, de oriunde și de pe orice tip de dispozitiv. De asemenea, își face cunoscute proiectele și se promovează gratuit prin Google Search, utilizând bugetul lunar de 10.000 USD din Ad Grants, disponibil prin Google for Nonprofits.

 

* https://www.sos-satelecopiilor.ro/wp-content/uploads/2020/07/Studiu-tineri-iesiti-web.pdf