Schimbările Microsoft: 4 pași pentru a ne pregăti organizația

Schimbările Microsoft: 4 pași pentru a ne pregăti organizația

 

Vă propunem să verificați cele 4 modificări implementate după 5 ianuarie, precum și resursele și ghidurile pe care să le utilizați atunci când solicitați licențe Microsoft on-premise pentru organizațiile membre în TechSoup.

Așa cum ați aflat, pentru a face trecerea la soluțiile cloud, Microsoft a modificat programele sale de software on-premise dedicate organizațiilor nonprofit. În paralel, actualizează procesul de descărcare și activare al licențelor on-premise pentru industriile din toată lumea.

Aceste schimbări au început la jumătatea lunii decembrie 2021 și marchează finalul unei lungi perioade a Programului TechSoup, precum și a proceselor cu care organizațiile membre erau obișnuite.

***

Licențele de software on-premise sunt produsele de software pentru care plătim o singură dată, la achiziția lor, și pe care le utilizăm pe toată durata de viață a organizației.

Schimbările despre care discutăm aici nu vor afecta licențierea cloud Microsoft.

Pentru a înțelege mai bine care sunt diferențele dintre licențele on-premise și licențele cloud, vă propunem acest tutorial video.

***

Așadar, iată cele 4 modificări în programele Microsoft precum și cele 4 modalități de a ne pregăti pentru ele.

 

1. Din 5 Ianuarie 2022 – Un nou proces de solicitare a licențelor Microsoft on-premise

 

Pentru ca o organizație să acceseze licențe Microsoft on-premise, precum Windows Upgrade sau Office 2021, e necesar să se înregistreze și în portalul Microsoft for Nonprofits. Astfel, Microsoft va verifica eligibilitatea organizației pentru produsele sale.

Pentru a înregistra organizația în portalul Microsoft urmați fie instrucțiunile din acest articol, fie din acest tutorial.

Resurse de pregătire: Tutorialul video sau Pașii din ghidul special.

 

2. Din 5 Ianuare 2022 – Descărcăm și activăm diferit licențele Microsoft on-premise

 

Majoritatea produselor de software on-premise pe care le veți solicita prin TechSoup, se descarcă și instalează din Microsoft 365 Administration Portal. Pentru a accesa acest portal NU e necesar să activați o subcripție cloud Microsoft 365.

Veți putea descărca și instala aceste licențe în 5 zile. Dacă veți depășiți acest termen, link-ul de download nu va mai fi activ.

E bine să știți și că, spre deosebire de vechiul program de donații, în cel nou, Microsoft va oferi doar versiunea curentă pentru majoritatea licențelor disponibile. Aceasta înseamnă că nu veți mai putea descărca licența într-o versiune anterioară.

Resursa de pregătire - Ghidul disponibil aici.

 

3. Din 5 Ianuarie – Licențele on-premise nu mai includ Software Assurance

 

Software Assurance – SA este un serviciu adițional pentru licențele on-premise din vechiul Programul de Donații Microsoft. Cu SA puteați trece gratuit, în primii 2 ani de licențiere, la o versiune superioară a software-ului respectiv.

Din 5 Ianuarie, Software Assurance însoțește exclusiv produsele din Programul de Discount Microsoft.

Resursă de pregătire – Despre beneficiile Software Assurance

 

4. Din 4 Aprilie 2022 – începe noul Program de Donații Microsoft prin TechSoup

 

Astfel, organizațiile membre în TechSoup vor putea accesa:

  • Licențe donate Windows Pro, (organizațiile eligibile pentru Microsoft)
  • Licențe donate Microsoft onpremise, ( vor putea fi accesate strict de organizații care le vor instala pe computere cu acces public).

Această regulă se aplică pentru licențele Microsoft disponibile sub denumirea de Donation (donație).

Resursă de pregătire: Modificări importante în Programul de Donații Microsoft

 

******

Planurile de cloud precum și licențele on-premise cu discount NU sunt afectate de această restrângere a programului. Licențele cu discount sunt disponibile în TechSoup sub denumirea de Discounted (cu discount). Utilizând aceste reduceri prin TechSoup, o organizație va economisi 75% din prețul de retail.

Microsoft pune la dispoziția organizațiilor nonprofit eligibile diferite planuri de cloud gratuite sub denumirea de grant.

******

Echipa TechSoup România a creat resurse care să ajute organizațiile din comunitate să pregătească și să se adapteze acestor schimbări, cu costuri minime: